Sestra a švagr amerického vězně označili novou situaci za velký pokrok. Stále ale doufají, že se jim nakonec podaří dosáhnout i jeho propuštění. "Důležité je, že se musí vrátit domů. Tlačíme na to z velmi naléhavých důvodu," uvedl Hekmatiho švagr Ramy Kurdi. Jak dodal, Američanův otec umírá na rakovinu a "za této situace se každý den počítá".

Hekmatiho zadrželi íránští bezpečnostní činitelé v srpnu 2011 dva týdny poté, co přijel do Teheránu z Dubaje na rodinnou návštěvu. Hekmati má jak íránské, tak americké občanství a v letech 2001 až 2005 sloužil v americkém vojenském námořnictvu; mimo jiné také tlumočil v Iráku do perštiny a arabštiny. Původně byl za údajnou špionáž odsouzen k trestu smrti, trest byl následně změněn na deset let vězení.

Americká vláda opakovaně popřela, že by byl Hekmati špionem. Jeho rodina, která žije v americkém státě Michigan, rovněž uvedla, že je nevinný a že jen jel do Íránu navštívit své prarodiče.

Pravidelné telefonáty z vězení domů začaly asi před měsícem. Jak uvedla Hekmatiho sestra Sarah, vždycky trvají asi pět až sedm minut. Američan si ve vězení může pořizovat telefonní karty, peníze na ně mu posílá právě rodina.

"Psychicky nám velmi pomohlo jen slyšet jeho hlas. Můžeme mu ale rovněž vždy zlepšit náladu příběhy o jeho neteři a synovci, o tom, jak pokračuje léčba mého otce, jakýmikoli novinkami ze života, který tady zanechal," uvedla Sarah Hekmatiová. "Snažíme se pro něj zařizovat určité věci, aby měl kam se vrátit, až, dá-li Bůh, bude propuštěn," dodala.