Obžaloba tvrdí, že čtyřiatřicetiletá žena týrala svou mladší dceru už od jejího narození. Žila s ní sama, od manžela se odstěhovala. Když dítě plakalo, mlátila jej prý otevřenou dlaní do hlavy a obličeje. Letos mezi 7. a 9. dubnem jí pak v bytě v pražských Stodůlkách údajně způsobila krvácení do mozku, po kterém holčičce odumřela část mozkové tkáně.

"Nikdy jsem jí fyzicky neublížila. Silně vřískala a mě napadlo jen odnést ji do postýlky a zavřít se na záchodě, abych to neslyšela. Další den se mi vysmekla, když jsem ji držela, a spadla mi na podlahu. Asi hlavou. Měla jen modřinku pod okem, byla klidná," popsala poslední dny se svou dcerou matka, která měla v osudný večer na návštěvě svého nového přítele. Ani jeden z nich nevyrozuměl záchranáře.

Matka pouze zatelefonovala manželovi, který slyšel, že dítě vydává nepřirozené zvuky. Okamžitě proto zalarmoval policejní hlídku. Policisté dítě na místě prohlédli, matce ale jen doporučili, aby s dcerkou další den zašla k lékaři. Žena místo toho ráno předala nehybné a nereagující dítě otci, který ihned přivolal záchranáře. Dívka nezemřela jen díky lékařskému zásahu, podle odborníků ji od smrti dělila hodina.

Holčička si následky mimořádně závažného zranění ponese celý život. Vyžaduje nepřetržitou péči, na jedno oko nevidí a má narušenou motoriku. Čeká ji ještě několik operací. Stará se o ni otec, kterému soudy svěřily do péče i starší dceru. Dnešní výpověď u soudu proplakal. "Odešla ode mě proto, abychom jí prý nemluvili do výchovy. Už u první dcery špatně reagovala na dětský pláč. V noci třásla s postýlkou a dceru fackovala," popsal.

Žena, která se narodila na Ukrajině, původně udržovala vztah s manželovým otcem, který jí pronajímal byt. Do manžela se prý zamilovala, když ho společně s jeho otcem byla navštívit ve vězení. Uzavřeli sňatek a o rok později měli dceru, za jejíž úmyslné zranění soudy ženě v roce 2004 uložily půlroční podmíněný trest, ambulantní psychiatrické léčení a povinnost absolvovat sociální program péče o dítě. Manželé se poté rozvedli, následně se ale zase znovu vzali a počali další dceru.

Svědci dnes uváděli, že žena, jež se hlásí k jehovistům, rozhodně není mateřský typ. Místo se svými dětmi se prý mazlila s hadem, kterého chovala. Starší dceři údajně říkala "střevo" nebo "červe" a nechala ji umístit do internátní školy. Dívka při výslechu nahraném na policii zmínila mimo jiné to, že matka často pila alkohol, mlátila jí hlavou o zeď nebo ji bila koženým řemenem. Dosvědčila také, že žena fackovala její mladší sestru.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý. V případě prokázání viny matce hrozí až 12 let vězení.