Incidenty se podle čínských médií odehrály v neděli večer v provincii Lun-tchaj. Okolnosti výbuchů prozatím nejsou známé.

Sin-ťiang, který je dlouhodobě neklidnou oblastí, je domovem Ujgurů, což jsou převážně muslimové hovořící vlastním jazykem, jenž patří k turecké lingvistické skupině. Většina z nich praktikuje umírněnou podobu islámu, kritizují ale Peking, že potlačuje jejich víru, jazyk a kulturu a že čerpá ropné bohatství této oblasti, aniž by z toho měli místní obyvatelé velký prospěch. Vadí jim také sílící vliv většinových etnických Číňanů (Chanů), kteří se začali hromadně do Sin-ťiangu stěhovat.

Při násilnostech v Sin-ťiangu přišly za poslední dva roky o život stovky lidí. Peking z nich viní separatisty, kteří podle čínských úřadů usilují o vytvoření nezávislého státu s názvem Východní Turkestán. Exilové ujgurské organizace a bojovníci za lidská práva nicméně zdůrazňují, že nepokoje v Sin-ťiangu provokuje represivní politika ze strany čínské centrální vlády. Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.