Rozsudek není pravomocný. Žalobce Jan Petrásek se proti němu může odvolat k brněnskému krajskému soudu. Ponechal si lhůtu na rozmyšlenou. Siener odcházel ze soudní síně očividně spokojený.

"Projev byl sociální kritikou. Hovořil jsem tak, jak o těchto problémech mluvíme v Německu, a pokud to v Německu není problém, tak nevím, proč by to měl být problém v České republice," řekl ČTK Siener.

Soudkyně Dagmar Bordovká v odůvodnění verdiktu uvedla, že prvky xenofobie v projevu byly. Podle ní šlo o kritiku poměrů v EU a kapitalismu, ze Sienerových slov ale nelze dovodit, že by jakýmkoli způsobem porušil zákon a spáchal trestný čin.

Siener mluvil asi k 500 radikálů o tom, že levná pracovní síla z východu zaplavuje Evropu a přijde čas, "kdy ji bude nutné z pevnosti Evropa vyhnat". Řekl, že žádný velký básník či vědec nepocházel například z Afriky či Indie.

Demonstrace se konala v brněnské ulici Koliště a pořádala ji Dělnická mládež. Ta je propojena s radikální Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

Vedení DSSS dostalo v minulosti za své prvomájové projevy, které zazněly v roce 2009 na demonstraci v Brně, pokuty a také podmínky právě kvůli radikálním postojům k menšinám. DSSS činností navazuje na Dělnickou stranu (DS). V roce 2010 zrušil DS Nejvyšší správní soud, a to kvůli příliš vyhraněným názorům na soužití se zástupci minorit.