Sedmatřicetiletý Allen Huntsman byl zadržen ve středu večer v obci Placerville a obviněn ze žhářství. Na jeho případný trest může mít vliv i fakt, že při boji s požárem bylo vážně ohroženo zdraví desítky hasičů. Jakým způsobem policie Huntsmana vypátrala, úřady odmítly sdělit.

Oheň nedaleko horské obce Pollock Pines v horském pásmu Sierra Nevada je nejničivějším ze zhruba 11 velkých lesních požárů, které ve vyprahlém západoamerickém státě Kalifornie teď zuří. Z domovů zatím vyhnal stovky lidí a od soboty sežehl přes 11.000 hektarů půdy. Žádné budovy ale zatím nezničil.

Šíření plamenů napomáhá silný vítr, který často mění směr, dále nízká vlhkost a suchá vegetace. Podle mluvčí záchranářů byli zraněni dva hasiči, nejsou ale ohroženi na životě. Guvernér Kalifornie Jerry Brown kvůli tomuto a dalšímu požáru zuřícímu v severněji položené oblasti vyhlásil stav nouze.

Kalifornie se již delší dobu potýká s vlnou veder. V úterý se hasičům podařilo zastavit požár v severněji položeném pohoří Cascade, když plameny zničily 150 domů v tamním městečku Weed.

Obyvatelé v sousední Arizoně se mezitím připravují na možné bleskové záplavy, které by tam mohly způsobit lijáky doprovázející tropickou bouři Odile. Ta v neděli udeřila ještě jako hurikán na severu Mexika. Na pevnině ale zeslábla, nyní se posouvá k Arizoně a meteorologové odhadují, že by mohla ještě zeslábnout.