Zavedení lustrací všech asi 1400 slovenských soudců vyvolalo na Slovensku kritiku soudcovských sdružení, podle kterých by tímto krokem došlo k ohrožení nezávislosti soudnictví. Vláda premiéra Roberta Fica, která prověrky prosadila, si od tohoto opatření slibovala očištění slovenské justice od nepoctivých soudců.

Zatím není známo, kdy ústavní soud definitivně rozhodne o tom, zda prověrky soudců jsou v rozporu s ústavou. Na ústavní soudce se s tímto návrhem obrátilo vedení soudní rady, které ale nenamítalo, aby se lustrace vztahovaly na kandidáty na soudce.

Podle schváleného zákona se prověrky mají zaměřit na to, zda soudci nebo kandidáti na soudce například nemají kontakty na podsvětí, nejsou závislí na alkoholu či drogách, neberou úplatky či neobvyklé dary nebo zda jejich majetek odpovídá přiznaným příjmům. Pokud by soudce v prověrkách neobstál a neuspěl ani s případným odvoláním, přišel by o talár. Kandidát na soudce by zase nemohl být jmenován soudcem.

Slovenské soudnictví dlouhodobě čelí nízké důvěře veřejnosti a soudci byli kritizováni za svá pochybení v několika citlivých kauzách. Kvůli procesním chybám soudu se například v roce 2011 dostal z vazby na svobodu údajný člen podsvětí Karol Mello, který pak uprchl do zahraničí. Ve vlasti je Mello podezřelý z několika vražd.