"Obviněný měl poskytovat tipy na vloupání do konkrétních objektů a po spáchání skutků měl dávat informace členům skupiny o poznatcích, které má policie k jejich trestné činnosti, respektive k trestné činnosti pachatelů na místě činu. Nejméně jednoho vloupání se i sám zúčastnil a za své informace dostával odměnu," uvedl Kafka. Dodal, že policisté při pohlídce v bydlišti policisty nalezli předměty, které pocházely z trestné činnosti.

Pětapadesátiletý muž sloužil u policie téměř 15 let, naposledy na službě kriminální policie a vyšetřování v Kroměříži. V těchto dnech byl obviněn z účastenství a spolupachatelství na krádeži a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Tři muže, kteří mají údajně na svědomí sérii vloupání do firem, skladů a prodejen ve Zlínském, Jihočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji dopadla policie letos v lednu.

Původně jim kladla za vinu 20 skutků se škodou 3,8 milionu korun. Během vyšetřování počet vloupání i škoda narůstala. Podle Kafky muži čelí obvinění z krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim pět až deset let vězení. Policie jim klade za vinu vloupání od roku 2012 až do začátku letošního roku. Údajná hlava skupiny je ve vězení za dřívější trestnou činnost, ostatní jsou stíháni na svobodě.

Zásahová jednotka policie dva muže ve věku 32 let a jejich devětatřicetiletého komplice zadržela v lednu na Uherskohradišťsku. Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili peníze i ukradené věci, jako jsou například stravenky, notebooky, sekačky na trávu, motocyklové přilby, sady nářadí nebo sady dálničních známek. Kromě toho byly u zadržených zajištěny i plynové pistole s náboji a také policejní kombinézy a vesta s označením policie.

Muži ve firemních budovách hledali trezory a pokladny. Navštívili i velkoprodejnu a sklad, odkud ukradli cigarety za statisíce korun, z jedné společnosti sebrali pokladnu s 900.000 korunami a z benzinové čerpací stanice 250.000 korun. Ukradené věci, peníze a stravenky používali pro svou osobní potřebu. Dva z obviněných byli už dříve soudně trestáni.