O normě, která upravuje pravidla pro všechny národní parky v Česku, úřad dva měsíce debatoval s obcemi, nevládními organizacemi a vědci. Někteří starostové obcí mají připomínky k ochranným pásmům i novým vymezením takzvaných klidových území. Zdrženliví jsou i ekologové. S vědci se ale shodují, že zákon změnu potřebuje a je lepší ho přijmout než jen speciální zákon o Národním parku Šumava, který navrhuje Senát.

Brabec považuje návrh novely za revoluční, protože podle něj národní parky otevírá v prvních zónách šetrnému turismu víc než dosud. Má zpřehlednit a zjednodušit legislativu. Zákon o ochraně přírody a krajiny vznikl v roce 1992.

"Touto novelou vysíláme i vzkaz obcím, že plně respektujeme jejich požadavek na to, aby zavládla určitá stabilita. Proto jsme připraveni navrhnout určité období, dnes hovoříme o 15 letech, kdy po schválení této normy a po schválení klíčových dokumentů, ve kterých budou obce přímo zainteresovány, to znamená klidová území a zonace, uděláme určité moratorium, kdy se s těmito věcmi dál nebude hýbat," řekl Brabec.

Moratorium bude zakotveno přímo v zákoně, což je podle ministra právně možné. Novela má také zrušit dosavadní první zóny a zavést takzvaná klidová území, do kterých nebude zakázaný vstup a v určitých měsících roku tam bude možné chodit po značených cestách s průvodcem. Měla by mít menší rozsah než současná první nejpřísněji chráněná zóna.

"Troufám si říct, že klidová území budou určitě pod 20 procent rozlohy. Podle senátního návrhu by byla první zóna 26 procent," řekl ČTK Brabec. Zatím nechtěl spekulovat o tom, jak velkou rozlohu bude nejvíce chráněná zóna přesně mít.

Brabec chce vyhovět požadavku obcí, aby se pravidla neměnila s každým novým ministrem a ředitelem národních parků. Nově se budou obce účastnit takzvaného opatření obecné povahy, které by mělo posílit jejich postavení a umožnit jim zásadním způsobem ovlivňovat fungování národních parků, uvedl náměstek ministra Vladimír Mana.

Novela upravuje území národních parků na čtyři zóny ochrany přírody, dosud byly tři. Při vymezování území se bude přihlížet k jejich aktuálnímu stavu. Kritéria, podle nichž bude území podle náměstka Vladimíra Dolejského zařazeno do zóny přírodní nebo přírodě blízké, stanoví ministerská vyhláška. Přeřadit území do jiné zóny bude možné až po uplynutí určitého období a podle potřeby ochrany přírody v parku.

Na ministerstvu se sešlo zhruba 150 předběžných připomínek, asi stovka byla podle Brabce vysvětlena a akceptována. Připomínkové řízení by mělo trvat měsíc. Zhruba na přelomu října a listopadu by šla novela do vlády. Ministerstvo očekává, že by mohla začít platit v červenci příštího roku.