"Obžalovanému je třeba ukládat výjimečný trest s ohledem na charakter jednání, kterého se dopustil i na jeho následek. Trest se může jevit mírným, v případě obžalovaného jde však o mladou osobu. Trest proto nepovažujeme za nepřiměřeně přísný," uvedl předseda senátu Ivo Lajda. Podotkl přitom, že skutek nebyl zcela přesně objasněn a dodnes se neví, jaké nástroje muž k vraždě použil.

Vražda se stala v červnu 2012 v rodinném domku, kde oběti žily. Kafka se tam podle rozsudku vydal opilý. Dvaasedmdesátiletému muži chtěl vyčíst jeho zásahy do vztahu s jeho vnučkou. Zabušil na zadní vchod a když muž otevřel, mladík mu zasadil sérii ran nožem do krku a hlavy. Potyčka vzbudila mužovu partnerku a Kafka podle rozsudku ubodal i ji. V domě pak rozházel věci, aby vyvolal dojem, že tam řádil zloděj. Poté se vrátil do restaurace, kde seděl se svým otcem.

Vrchní soud se případem zabýval podruhé. Brněnský krajský soud Kafkovi původně uložil 21 let, odvolací soud však v lednu případ vrátil zpět s tím, že se dostatečně nevypořádal s důkazy. Krajský soud mu poté trest zpřísnil o dva roky, kromě vraždy jej potrestal i za porušování domovní svobody. Žalobce dnes i přesto žádal trest přísnější, 25 let vězení. "Šlo o usmrcení dvou osob, starších, bezbranných a navíc surovým způsobem," uvedl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Obhájkyně žádala, aby byl zproštěn obžaloby. Muž tvrdil, že pro jeho odsouzení nejsou kromě pachových stop důkazy. "Já jsem to určitě neudělal, to mohl dělat kdokoli jiný. Pokud mě dnes odsoudíte, odsoudíte nevinného člověka a pravého vraha necháte na svobodě," vzkázal dnes soudcům Kafka.

Mladík se nejdříve policiii přiznal. Později vše popřel a tvrdil, že byl pod tlakem policistů, kteří mu prý vraždu vsugerovali. Soudci to odmítli. "Šlo o rozsáhlé výslechy, kdy obžalovaný podrobně popisoval skutečnosti i pro něj nepříznivé údaje. Popsal situaci na místě činu, popsal vyházení věci ze skříní i důvod takového počínání," dodal soudce Lajda.

Vyšetřování vraždy bylo náročné, kriminalisté odebrali lidem z Koněšína a okolí stovky vzorků DNA. Kafku, který patřil mezi podezřelé, podrobili i výslechu na detektoru lži. Teprve poté mu sdělili obvinění.