Vrchní státní zastupitelství v Praze podle ústavních soudců řádně neodůvodnilo, proč náhle firmě nedovolilo odvádět ze zablokovaného účtu alespoň některé platby, například zálohy na daně, smluvní závazky a provozní náklady. Dříve přitom podobným žádostem vyhovělo. Chybu pak nenapravil ani Vrchní soud v Praze.

Podle Ústavního soudu šlo o porušení práva na spravedlivý proces. Soudci se ale nyní nezabývali důvodností trestního řízení ani oprávněností samotného zajištění peněz na účtech.

Policie na konci roku 2011 obvinila tehdejšího výkonného ředitele ŘSD Michala Halu z korupce při pronajímání dálničních odpočívadel. Spolu s Halou byl obviněn také někdejší ředitel ŘSD Petr Laušman a další dva lidé. Podle detektivů způsobili škodu zhruba 300 milionů. Loni v říjnu Nejvyšší státní zastupitelství stíhání zastavilo s tím, že začalo předčasně. V souvislosti s ŘSD policie prověřuje také další transakce.

Monstera International a Monstera Development podle vyšetřovatelů patří ke společnostem, které od ŘSD získaly do nájmu odpočívadla za podezřelých podmínek. Účty s nespecifikovaným množstvím peněz zajistila policie jako domnělý výnos z trestné činnosti.