Pražský městský soud Janouška v dubnu shledal vinným z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Vedle tříletého trestu mu uložil i pětiletý zákaz řízení. Proti nepravomocnému verdiktu se odvolalo jak státní zastupitelství, tak i obžalovaný.

Žalobce trvá na tom, že lobbista spáchal pokus o vraždu. Domáhá se také toho, aby soud muži prodloužil zákaz řízení na více než pět let. "Soud prvního stupně zcela nedůvodně přecenil dosavadní bezúhonnost obžalovaného a to, že uhradil způsobenou škodu. Ignoroval skutečnost, že jeho jednání se blížilo vraždě. Obdobné jednání se navíc neúměrně rozmáhá, a je na něj proto třeba reagovat i z hlediska generální prevence," prohlásil.

Zároveň ale připustil, že hranice mezi vraždou a těžkým ublížením na zdraví je mimořádně úzká. Poukázal však na to, že pokud by měl být Janoušek odsouzen "jen" za druhý z těchto trestných činů, měla by se na něj vztahovat přísnější právní kvalifikace za ublížení svědkovi. Sražená žena totiž podle něj figurovala v pozici svědka a zároveň poškozené při prvním Janouškově trestném činu, který předcházel jejímu sražení - tedy při jím způsobené dopravní nehodě pod vlivem alkoholu.

"Udělal jsem chybu, už dva roky se s tím snažím vypořádat, ale nejde mi to. Vrátit to nemůžu. Snažil jsem se minimalizovat škody, a to i v lidské rovině. Neudělal jsem to úmyslně, kdybych věděl, že jsem někomu ublížil, bezpochyby bych mu pomohl," řekl dnes soudcům Janoušek.

Jeho advokát Vít Široký zkritizoval, že v soudním řízení byly využity policejní odposlechy lobbistova telefonu z jiné kauzy, které zachytily Janouškovy hovory z doby krátce po střetu. Podle právníka tento postup porušil právo jeho klienta na spravedlivý proces. Odposlechy Janouškovi přitížily, mimo jiné prokázaly, že o sražení ženy věděl.

Incident se stal v březnu 2012 na křižovatce v pražské Vyskočilově ulici. Janoušek předtím naboural do auta, jehož řidička následně přiběhla před lobbistův vůz a chtěla s ním střet řešit. Janoušek proti ženě, která mu bušila do kapoty, nejprve dvakrát popojel. Poté se na zelenou rozjel a ženu porazil, čímž jí způsobil otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici a kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít.

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili dvě promile alkoholu, se původně hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrátil i revizní znalecký posudek. Janoušek také tvrdí, že v době nehody byl vážně nemocen, což prý ovlivnilo jeho jednání.

Lobbista měl doposud čistý trestní rejstřík. Sražené ženě zaplatil odškodné 900.000 korun.