Soudce Robert Pacovský se v nynější fázi hlavního líčení zabývá především listinnými důkazy, mezi kterými jsou různé smlouvy, zápisy z porad na kraji a další dokumenty. Podle informací ČTK by ještě měli k soudu přijít v následujících týdnech další svědci.

V předchozích dvou měsících byly v projednání letní přestávky a nedávno se odložilo také kvůli onemocnění.

Sporem se zabýval i vrchní soud, podle serveru Lidovky.cz zamítl stížnost státního zástupce Petra Jiráta proti rozhodnutí krajského soudu, který začátkem léta Rathovi vrátil pas. Bývalý politik tak má definitivní jistotu, že nebude muset získaný doklad vracet. Vrchní soud také vyhověl Rathově stížnosti a zrušil rozhodnutí soudce Pacovského o nepodjatosti jednoho z přísedících.

Státní zástupce v kauze viní 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek. Týkaly se údajně například opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a v současnosti provozuje soukromou lékařskou ordinaci. Další zakázky se prý ovlivnily při modernizaci nemocnic.

Bývalý hejtman kraje Rath podle vyšetřovatelů o všem věděl a bral úplatky. Policie a žalobce svá tvrzení staví na odposleších a sledování.

Rath i další obvinění to odmítají, nebo se k obžalobě nevyjádřili. Tendry podle Ratha nebylo možné díky vícenásobné kontrole ovlivnit. Považuje se za oběť politiky. Hrozí mu až 12 let vězení. Policie ho zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.