Muž podle policie využíval nezajištěných nebo pootevřených oken sklepů, toalet nebo koupelen, o kterých se majitelé domnívali, že se jimi nikdo neprotáhne. V případě, že nalezl klíče, zkoušel je do zámků dveří a jakmile do objektu vniknul, nevadila mu ani přítomnost spících majitelů nebo jejich psů.

Oblast pražských Počernic velmi dobře zná, do osmnácti let tam byl totiž umístěný v dětském domově a jeho příbuzní v této lokalitě bydlí. "Na počátku loňského listopadu opustil brány věznice a i přes zákaz pobytu na území metropole okamžitě zamířil do Prahy, kde se už po pár dnech opět vloupal do dalšího objektu," uvedla mluvčí.

Kriminalisté nakonec na základě podobného způsobu vloupání vytipovali konkrétního recidivistu a chatovou oblast, kde v minulosti přespával. První akce, při které ho policisté chtěli dopadnout a použili při ní dokonce vrtulník s termovizí, ale nebyla úspěšná, protože muž v tu dobu přespával v hotelu. "V jednom z vyloupených domů nalezl asi sto tisíc korun a měsíc si tak dal pauzu od páchání trestné činnosti," podotkla mluvčí.

Po pár dnech se ale podezřelý vrátil zpět do chatové oblasti. Policisté dokonce v jedné z chat nalezli jeho doklady, písemnost o propuštění z výkonu trestu a věci pocházející z dalších případů vloupání. Zadrželi ho na konci července v Kyjích.

Obviněn byl z krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci, neoprávněné opatření platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí. Z dostupných evidencí vyplývá, že muž byl už od roku 2006 soudně trestaný za majetkovou trestnou činnost.