Jako příklad různých hasičských zásahů během jednoho dne o letošním prázdninách mluvčí zmínila 21. červenec, kdy hasiči na Břeclavsku likvidovali následky požáru kombajnu na poli a jejich kolegové v Praze zároveň odčerpávali na Václavském náměstí vodu ze stanic metra Můstek a Muzeum, které zaplavila voda z přívalových srážek.

V červenci a srpnu hasiči vyjeli v ČR k celkem 22.470 událostem. Z toho více než polovina byla kvůli technických pomocím, z nichž mnohé se týkaly právě likvidace následků bleskových povodní. Mluvčí připomněla, že horko z počátku července vystřídaly v polovině prázdnin bouřky, které se způsobily nejvíce škod ve Středočeském, Olomouckém, Pardubickém kraji, v Praze a na Vysočině.

Na druhém místě co do počtu prázdninových výjezdů skončily požáry a dopravní nehody. V porovnání s loňskými prázdninovými měsíci požárů ale ubylo, počet lidí, kteří při nich zemřeli, byl ale shodný. Vyžádaly si celkem 12 obětí. Letos v Česku podle statistiky hasičů hořelo na 2987 místech, o rok dříve hasiči zasahovali od počátku července do konce srpna u 3994 požárů.

V letních měsících se podle mluvčí ale až o 50 procent zvyšuje množství požárů v přírodním prostředí a v lesích. Velkou měrou se na nich však podepisuje vedle technické závady například na zemědělských strojích také nedbalost.