Dřevo v blízkosti frekventované lesní cesty Hradečnice těžili dva muži. Kácený vzrostlý smrk o průměru kmene asi 15 centimetrů jim však po podříznutí zůstal viset v koruně sousedního stromu. Strom po rozhoupání shodili na zem v momentě, kdy k místu přijížděli dva cyklisté. "Přesto, že muži začali na cyklisty křičet, neštěstí už zabránit nedokázali a strom spadl přímo na jedoucího cyklistu," uvedla mluvčí policie.

Šedesátiletý muž, který v lese těžil se svým sedmašedesátiletým známým, měl podle policie na těžbu dřeva v dané lokalitě povolení. Mladší muž pracoval s motorovou pilou, jeho známý prý při řezání kontroloval, zda se po cestě nepohybují lidé. Další okolnosti případu a míru zavinění policie vyšetřuje.

Lesy na východním okraji Hradce Králové, které protíná cesta Hradečnice, patří městu. Ve správě je má městská společnost Městské lesy. Radnice podporuje především rekreační funkci lesů, jejichž cesty hojně využívají chodci, cyklisté, bruslaři. V posledních letech se rozšířil například počet krytých ohnišť, postupně se opravují lesní cesty. V lesích také vznikla pohádková stezka a okruhy pro postižené.

ry jpt