Text z písně "Až" se ve čtyři roky staré kampani objevil například na internetu, v novinách, na autech či zazněl na některých předvolebních mítincích. "Až do současné doby zůstal na jejich internetových stránkách. Je to skutečně smutné, že politická strana ani neví, co má na svých internetových stránkách po dobu čtyř let," uvedla při zdůvodnění rozsudku soudkyně Jaroslava Lobotková s tím, že slogany musejí být odstraněny.

Právník a někdejší textař Vostárek tvrdí, že ho použití sloganu v kampani zelených výrazně poškodilo na pověsti. Jako advokát totiž zastupuje klienty z oblasti průmyslu, tedy opačnou zájmovou skupinu než ekology. Od strany chtěl proto omluvu v celostátním deníku Blesk a půl milionu korun. Tomu soud vyhověl.

Zelení podle svého místopředsedy Tomáše Průši počkají na písemné odůvodnění rozsudku, a pak se poradí o dalším postupu. Průša nesouhlasí s tím, že by strana slogan využívala několik let. "Pokud to písemné rozhodnutí bude skutečně v tomto směru, tak si myslím, že to odvolání je skutečně nasnadě," řekl ČTK.

Vostárek chce dát peníze na dobročinné účely. U soudu prý chtěl hlavně dokázat, aby si politici nemohli dělat, co chtějí. "To, že vám někdo vezme vaše osobností práva a vy mu napíšete, že s tím nesouhlasíte a on to přesto udělá a vyhrožuje vám trestním stíháním pro vydírání, tak co můžete dělat? Jenom tohle, protože jinak si politici budou dělat, co chtějí," řekl. Advokát Strany zelených dnes k soudu nepřišel.

Soudkyně se během procesu marně snažila obě strany přimět ke smíru a mimosoudnímu vyrovnání. K tomu prý nedošlo kvůli neshodám o formě omluvy. Zatímco zelení navrhovali písemnou nebo osobní omluvu a stažení zpráv o kampani ze svého webu, Vostárek požadoval omluvu v celostátních i regionálních médiích, která by prý stranu stála statisíce.

Pražský městský soud řešil dva podobné případy v minulosti. V prvním vysoudil textař Jan Krůta na firmě Modrý anděl 150.000 korun za neoprávněné užití sloganu "Říkal si hurikán" na záchodcích restaurací. Režisérka Marie Poledňáková pak ve druhém získala 20.000 korun za užití názvu filmu "S tebou mě baví svět" v reklamě na oděvy ve vestibulu metra.