Kvůli tomu, že policie v úterý zastřelila dalšího černocha, který byl však na rozdíl od osmnáctiletého Michaela Browna ozbrojen a ohrožoval policisty nožem, se místní úřady obávaly další eskalace napětí, k níž však nedošlo. Policisté v noci na dnešek sice zatkli desítky lidí, na rozdíl od minulých dnů však nepoužili slzný plyn, kouřové granáty či umělé projektily. Podle policie bylo totiž shromáždění poklidnější. Proti údajně násilnému postupu vůči černošskému obyvatelstvu pokojně demonstrovaly asi čtyři stovky lidí. Policejní zásah vyvolala až skupina házející na policii skleněné a plastové lahve s vodou, ledem či s močí.

"Dnes večer bylo v ulicích mnoho starších členů místní komunity, dobrovolníků, aktivistů či představitelů církve. Procházeli mezi lidmi a mluvili s nimi. Vyzývali k pořádku, klidu a míru a na mladší měli uklidňující vliv," popsal patrnou změnu nálady pověřený černošský šéf policejního zásahu Ron Johnson. Místní prý vyzval, aby napříště pořádali protesty za denního světla, což by ztížilo situaci lidem využívajícím zmatku v ulicích k trestným činům.

Řada obchodů či restaurací v jednadvacetitisícovém Fergusonu z preventivních důvodů zavřela, rabování či ničení majetku z předchozích dnů se však neopakovalo.

Podle právníka Brownovy rodiny se pohřeb mladíka uskuteční v pondělí, informoval místní deník St. Louis Post-Dispatch. Smutečního aktu by se měly zúčastnit i významné osobnosti. Podle místních médií má smuteční řeč pronést baptistický kazatel a bojovník za občanská práva Al Sharpton.

Do Fergusonu dnes dorazil ministr spravedlnosti Holder. Kromě toho by mělo začít soudní vyšetřování Brownova zastřelení. Velká porota bude posuzovat, zda policista Darren Wilson porušil zákon. Státní zástupce Bob McCulloch uvedl, že budou porotě předkládat jednotlivé důkazy až do poloviny října. "Na jednu stranu někteří říkají, že to chceme uspěchat, jiní zase tvrdí, že to protahujeme," uvedl McCulloch na tiskové konferenci. "Budeme postupovat tak rychle, jak jen to bude možné, ale nebudeme nic prezentovat nějakým polovičatým způsobem," dodal.

Pitva prokázala, že Brown mladík zastřelen šesti ranami, z nichž dvě ho zasáhly do hlavy. Rodiče si však vyžádali další pitvu, která má určit, v jaké pozici vůči policistovi se v době střelby nacházel. Policista Wilson, který je na nařízené placené dovolené a Brownovi rodiče požadují jeho zadržení, se zatím médiím k incidentu nevyjádřil.