Bureš navrhl Bernarda k opětovnému jmenování poté, co Bernardovi loni vypršel sedmiletý mandát místopředsedy. Ústavní soud ale už v roce 2010 dospěl k závěru, že opakovaný výkon funkcí předsedů a místopředsedů soudů vytváří podmínky pro vznik "personální korupce". Může prý funkcionáře motivovat k tomu, aby vycházeli vstříc exekutivě, což je v rozporu s principy nezávislosti a nestrannosti soudnictví.

Podle instrukce účinné od 25. července letošního roku, kterou Válková vydala v souvislosti s nedávným kontroverzním konkurzem na nového šéfa ústeckého krajského soudu, musí předseda příslušného vrchního nebo krajského soudu navrhnout ministryni na uprázdněné místo místopředsedy dva nejlepší kandidáty, kteří vzejdou z výběrového řízení.

"Paní ministryně očekává předložení nového návrhu při zachování postupu obsaženého v instrukci," konstatovalo k situaci na pražském vrchním soudu ministerstvo.

Podle instrukce musí být návrh na jmenování místopředsedy odůvodněn a musí k němu být připojena jak kompletní dokumentace z výběrového řízení, tak i odůvodnění, proč ostatní uchazeči neuspěli.

Ministryně si navíc vyhradila právo navrženého kandidáta nejmenovat, pokud jmenování brání "aktuální personální situace u dotčených soudů", nebo pokud se dozví "o okolnostech, které vhodnost navrženého soudce zpochybňují".