Případ rozsáhlého podvodu ve velkomeziříčské autoškole soud rozkrýval déle než rok. Podle obžaloby získávali v minulých letech v autoškole zájemci řidičský průkaz za úplatu i bez absolvování výuky a jízd. Testy za ně mnohdy udělali pod dohledem zkušebního komisaře sami učitelé. Řidičský průkaz skupiny B stál většinou šest až osm tisíc korun.

Zkušebního komisaře Tomáše Bílka soud uznal vinným ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků. Soud ho poslal nepodmíněně na čtyři roky do věznice s ostrahou. Kromě toho dostal Bílek také peněžitý trest 115.000 korun nebo náhradní trest odnětí svobody na šest měsíců a zákaz činnosti ve funkci zkušebního komisaře na deset let.

Učitele autoškoly Lubomíra Izdného soud uznal vinným z pomoci k trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatků a podplácení. Také jeho čeká odnětí svobody nepodmíněně na čtyři roky ve věznici s ostrahou, peněžitý trest 130.000 korun nebo dalších osm měsíců vězení a zákaz výkonu funkce učitele autoškoly na deset let.

Lubomír Kobylka je podle soudu vinen z pomoci k trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele a podplácení. Soudce Jiří Večeřa do poslal nepodmíněně na tři roky do věznice s ostrahou, udělil mu peněžitý trest 50.000 korun nebo náhradní trest odnětí svobody na tři měsíce a zákaz výkonu funkce učitele autoškoly na pět let.

Tříčlenné organizované skupině hrozilo až desetileté vězení. Vyšetřovatelé na činnost skupiny přišli díky anonymům a upozornění z ministerstva vnitra a ministerstva dopravy na extrémně rychlé vyplnění testů. Všichni tři obvinění se vždy dopředu domluvili, který uchazeč udělá test a kolik peněz zaplatí. K předání hotovosti docházelo například na benzinové pumpě.

Kriminalisté od září do prosince 2009 nashromáždili mnoho zvukových a obrazových záznamů a odposlechů. Před soudem vypovídalo kolem 120 svědků. Kriminalisté prověřili asi 400 závěrečných zkoušek z let 2006 až 2009. Skládali je lidé z celé republiky a zhruba 30 cizinců.