"Rozhodoval jsem se mezi tím, že buď odejdu od policie, nebo skončím jako prezident brumovského hokejového klubu. V klubu máme 120 dětí, kterým se již pět let věnujeme, proto jsem to nechtěl nechat položit na kolena," řekl dnes ČTK Vaněk.

Právě jeho funkce v hokejovém klubu vyvolala v poslední době mediální zájem a tlak na Vaňka i Koutného. Vaněk čelí podezření ze střetu zájmů. Podnikatel, od něhož policie koupila za 86 milionů korun dvě patra budovy v centru Zlína, daroval později bývalé obchodní středisko v Brumově-Bylnici na Zlínsku místnímu hokejovému klubu.

Vaněk podal rezignaci ke stejnému datu jako Koutný, tedy k 31. červenci. Od srpna si bude podle svých slov hledat práci. "Mám zkušenosti se státní správu, samosprávou i bezpečnostní politikou," podotkl.

Policii ve Zlínském kraji bude do doby, než bude znám nový ředitel, vést náměstek Jindřich Kučera. "Budu samozřejmě hledat nového kandidáta, abych dlouhodobě nenechával Zlínský kraj bez vrcholových manažerů," uvedl policejní prezident.

Při výběru nového krajského policejního ředitele může Tuhý podle svých slov uplatnit v prvním kole nabídkové řízení, kdy by mohl oslovit policisty v desáté platové třídě. "Zatím nabídkové řízení ještě neproběhlo. V případě, že bych nevybral ani z těchto uchazečů, bylo by vyhlášeno výběrové řízení, kterého se může účastnit větší okruh lidí z nižších služebních úrovní," doplnil Tuhý.

Podle policejního prezidenta nový výběr potrvá minimálně tři týdny; v případě vypsání výběrového řízení by se hledání nového šéfa ještě prodloužilo.

Ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný uvedl jako důvod své rezignace mediální tlak na něj a jeho nejbližší podřízené. Jeho odchod má spojitost s nedávnou kauzou Vaňka. Koutný s Vaňkem byli ve sporu také s bývalým policejním prezidentem Petrem Lessym. Dotkla se jich i nedávná kauza šéfa uherskohradišťské policie Bronislava Šabršuly, kterého policisté našli, jak spí v nebezpečně odstaveném autě, jevil známky opilosti. Testy na alkohol však odmítl. Byl postaven mimo službu a případ šetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), trestní stíhání však nezahájila, chyběly důkazy o opilosti, postoupila věc ke kázeňskému řešení zaměstnavateli podezřelého. Koutný ale věc postoupil policejnímu prezidiu, Šabršula na něj totiž podal po postavení mimo službu trestní oznámení.