Praha už několik měsíců firmě IDS neplatí za faktury. IDS chce víc, než bylo v původní smlouvě, protože se práce na stavbě protahují a jí narůstají náklady. Podle informací ČTK za své služby zatím inkasovala 202 milionů korun. Do dokončení Blanky by jí Praha měla údajně zaplatit ještě 196 milionů. "Žaloba je podána. Čekáme jen na podpis magistrátu a řízení může začít," řekl ČTK mediální zástupce IDS Pavel Kočiš. Město a firma se už před časem domluvily na složení rozhodčího senátu.

Kvůli tunelovému komplexu Blanka, který vyjde na 36 miliard korun, vede město arbitráž i se stavební firmou Metrostav. Termín otevření klíčové dopravní stavby, která se oproti původním předpokladům prodražila o několik miliard, město opakovaně odložilo. Naposledy politici slibovali, že se první řidiči tunelem projedou před říjnovými komunálními volbami. Slib ale nesplní. Firma ČKD Praha DIZ, která je dodavatelem technologií nezbytných pro provoz Blanky, totiž tvrdí, že práce nestihne dokončit. Z neveřejných materiálů vyplývá, že firma hrozí zpomalením prací kvůli nezaplaceným fakturám. Jde o dluh v řádu stovek milionů.

Praha tvrdí, že peníze na faktury má, hledá ale zákonnou cestu, jak je proplatit. Arbitři v dubnu rozhodli, že Metrostav musí loni přerušenou stavbu dokončit do konce září. Praha má zaplatit přes čtyři miliardy. Metrostav několikrát zopakoval, že svému závazku dostojí.

IDS působí na stavbě Blanky jako stavební dozor, který mimo jiné v minulosti kontroloval problematické faktury za provedené práce. Z právní analýzy, kterou si už dřív nechala Praha vypracovat, mimo jiné vyplynulo, že smlouva firmu IDS dostatečně nemotivuje, aby dohlížela na nezdražování stavby a na včasné dokončení díla. Firma totiž dostává odměny podle ceny stavby, která se ovšem v průběhu let výrazně navýšila, uvádí analýza. Firma, o níž média mluví v souvislosti s napojením na pražské politiky z TOP 09, to odmítá.

IDS má na starosti také kontrolu dostavby metra A do Motola, za kterou Praha zaplatí zhruba 22,5 miliardy. I v tomto případě se město prostřednictvím dopravního podniku vypořádává s problematickými vícepracemi.

jhr rot