Dobeš známý ve své komunitě jako "guru Jára" podle obžaloby ženy a dívky na různých seminářích takzvaně "odháčkovával". Dobeš totiž tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. On pak tyto takzvané háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval.

Studentky však o této metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenních seminářů, aniž by věděly, jak metoda probíhá. Některé se bránily, většina z nich však po úvodním dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a reagovat. Lektorky školy včetně Pláškové dívky většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení, poté se nečekaně objevil Dobeš a zpravidla vykonal na dívkách krátkou soulož.

Podle obžaloby, která zmiňovala osm takových případů v letech 2004 až 2007, se u některých poškozených projevila posttraumatická stresová porucha. Poškozené vyčíslily svou škodu na více než milion korun.

Dobeš byl podle výpovědí svědkyň, které se dnes u soudu četly, ve své komunitě velmi ctěn a obdivován. Jen on byl schopen provést údajné odháčkování. Hodně cestoval, v republice se objevoval jen občas. Škola nabízela semináře jógy, tantry, astrologie či práce s energií na několika místech v republice.

U soudu dnes vypovídali také manželé ze Zlína, kteří se s Pláškovou a Dobešem přátelili a vedoucí představitelé Poetrieu u nich občas bydleli. K manželům je chodily navštěvovat lektorky školy i další dívky, které manželé neznali. U soudu tvrdili, že nevěděli, co se ve spodní samostatné části jejich domu dělo. Jezdili však na některé semináře školy a žena přiznala, že byla také "odháčkována", podle jejích slov však dobrovolně a s pozitivním účinkem. Žena také dala Pláškové na rok k dispozici svůj bankovní účet.

Dobeš je obžalován také za pomluvu. Údajně v roce 2009 vyvěsil v Benešově letáky s informacemi o lékařce, která pracovala na neurologii v místní nemocnici a měla údajně způsobit smrt pacienta. Letáky odkazovaly na další fakta na internetových stránkách Poetrie. Lékařka poté skončila pracovní poměr v nemocnici a byla nějakou dobu nezaměstnaná.