Výpovědi studentů byly součástí soudního procesu proti 15 členům posádky trajektu, kteří čelí obviněním sahajícím od zabití po nedbalost při záchraně cestujících. Kapitán a jeho posádka opustili plavidlo, přestože věděli, že v něm cestující zůstanou uvězněni a utopí se, když se loď převrátí. Obhajoba staví na tom, že posádka byla zmatená, zraněná a zpanikařila.

"Čekali jsme, a když voda začala pronikat dovnitř, řekla nám předsedkyně třídy, abychom si oblékli záchranné vesty... Dveře jsme měli v tu chvíli nad hlavami a předsedkyně nám řekla, že tudy se dostaneme ven. Tak jsme to také udělali," popsal jeden ze studentů. "Ostatní děti, které se dostaly ven před námi, nás vytáhly," dodal.

Trajekt Sewol se potopil 16. dubna a na jeho palubě zahynulo 304 lidí, z toho až 250 studentů na školním výletě na turistický ostrov Čedžu. Na rutinní plavbě podél jihokorejského pobřeží přišlo o život také 12 jejich učitelů.

Další studenti dnes vylíčili, jak posádka zdůrazňovala pasažérům, aby zůstali v kajutách. Nařízení bylo "speciálně určené studentům střední školy Danwon", vzpomínali studenti.

Jiní přeživší popisovali, jak příslušníci pobřežní stráže čekali u postižené lodi na cestující, až vyplavou, aniž by vstoupili do potápějící se lodi a snažili se jim aktivně pomoci.

"Členové pobřežní stráže) čekali venku. Vyzdvihávali nás (na čluny), ale dovnitř nám pomoci nešli," uvedl nejmenovaný školák. "Divili jsme v duchu: 'Proč?'"

Podle další ze studentek se do záchranné akce zapojilo víc rybářů než příslušníků pobřežní stráže. Dívka podobně jako ostatní prohlásila, že posádka lodi by měla být za své chování tvrdě potrestána.

Šestice studentů, která dnes svědčila před soudem, byla první skupinou ze 75 školáků, kteří mají vypovídat v případu před soudem. Souzení členové posádky uvedli, že byli přesvědčeni, že evakuace pasažérů je úkolem pobřežní stráže. Videozáznam, na němž je zachycen jejich útěk z lodi, vyvolal v Jižní Koreji vlnu rozhořčení.