Maduro, který je stejně jako jeho předchůdce v úřadu Hugo Chávez známý svými protiamerickými výpady, ocenil krok Nizozemska, pod jehož správu ostrov spadá. Nizozemské úřady podle socialistického vůdce "odolaly tlaku" USA a učinily "odvážné rozhodnutí". Carvajala pak triumfálně přijal na kongresu vládnoucích socialistů a označil jej za hrdinu.

Spojené státy naopak Carvajalovo propuštění kritizovaly; podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí existují "důvěryhodné zprávy", že kvůli němu venezuelská vláda vyhrožovala jak představitelům Aruby, tak Nizozemska.

Americké úřady podezírají někdejšího šéfa tajné služby, který patřil k blízkým Chávezovým spolupracovníkům, z drogových zločinů a z napomáhání levicovým povstalcům Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Carvajal údajně v letech 2004 až 2008 pomáhal kolumbijskému kartelu Norte del Valle přepravovat kokain z Venezuely do USA a uplácel přitom vysoké armádní a další úředníky.

Venezuelská vláda ale trvala na tom, že jde o porušení mezinárodního práva, protože Carvajal byl na ostrov ležící 27 kilometrů severně od Venezuely poslán prý jako venezuelský konzul a měl diplomatický pas.

Arubský soud však nejprve nařídil jeho zadržení, neboť podle něj nebyl registrován jako diplomat u nizozemských úřadů. Nizozemské ministerstvo zahraničí však nakonec Caracasu vyhovělo a Carvajala místo vydání do USA nařídilo propustit, neboť prý přeci jen disponoval diplomatickou imunitou.

Arubské úřady jej nicméně označily za personu non grata, tedy nežádoucí osobu, a Carvajal tak musel ostrov okamžitě opustit.