"Ocitl jsem se v právním vakuu, které české zákony neznají a nepřipouštějí. Trvá to už čtyři měsíce a nikdo to neřeší," uvedl Dohnal. "Nemohl jsem být fakticky převeden do záloh, nebo ustanoven na jiné služební místo. Jsem doma, ačkoliv jsem stále příslušníkem Vězeňské služby," popsal.

Válková přerušila řízení o rozkladu v polovině července, a to týden před uplynutím lhůty, v níž měla ministryně rozhodnout. Ministerstvo zdůvodnilo přerušení tím, že čeká na rozhodnutí Generální inspekce bezpečnostních sborů, které prověřuje trestní oznámení vedení Vězeňské služby ohledně údajně předražené zakázky z Dohnalovy éry. Kdy a zda vůbec bude řízení o rozkladu pokračovat, bude podle ministerstva záviset na výsledcích prověřování podezřelých zakázek.

Vězeňská služba tvrdí, že podle nezávislého auditu byla zakázka na dodávku kuchyňských technologií za 22 milionů korun předražena o desítky procent.

Podle Dohnala však Válková rozhodnutí o rozkladu pouze účelově oddaluje. Údajně předražené vězeňské zakázky s ním prý nijak nesouvisí. Zdůraznil, že není ani podezřelý, ani stíhaný. Už dříve navíc podotkl, že všechny obdobné zakázky podléhají schválení ministerstva spravedlnosti. Ministerstvo se večer proti tvrzení o neodůvodněných průtazích v řízení ohradilo. Prodloužení doby pro vydání rozhodnutí bylo způsobeno Dohnalovým doplněním rozkladu a kvůli podání trestního oznámení.

"Musíme vyčkat, s jakým výsledkem šetření GIBS proběhne," uvedla i dnes v ČT Válková. Zdůraznila, že si je stoprocentně jistá, že Vězeňská služba za Dohnalova vedení nenakládala s veřejnými penězi tak, jak to ukládá zákon. "Nepřipustím, aby se v mém resortu tímto způsobem plýtvalo s veřejnými prostředky, aby se investovaly podezřelým způsobem," dodala. Kromě dříve zmiňovaných investic na kuchyňské zařízení a eskortní autobusy zmínila i nedostatečnou kontrolu stavby ve věznici v Bělušicích. Podle ní se na stavbě používaly jiné materiály, než měly. Hrozí navíc, že se budou muset vracet evropské peníze.

Ministryně Dohnala odvolala v dubnu. Zdůvodnila to údajnými problémy v hospodaření vězeňství i ztrátou důvěry v to, že by dokázal vězeňství reformovat. Podle Dohnala však postupovala nezákonně. Argumentuje také tím, že mu Válková klade za vinu i údajné nesrovnalosti z let, kdy ještě v čele Vězeňské služby nestál.

Bezpečnostní sbor nyní vede Pavel Ondrášek. Ten po svém nástupu zrušil místo prvního náměstka obsazené Marianem Prokešem, který se předtím postavil za Dohnala a kritizoval Válkovou.