Venezuela obvinila z Carvajalova zatčení Nizozemsko, pod jehož správu Aruba spadá. "Venezuelská vláda odmítá ilegální bezdůvodné zadržování" Carvajala, konstatovalo venezuelské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

Arubská média uvedla, že Carvajal, který stál v čele venezuelské rozvědky v letech 2004 až 2009 za vlády zesnulého socialistického vůdce Huga Cháveze, byl zatčen ve středu večer.

Spojené státy podle zpravodajského serveru BBC News mají 60 dní na to, aby formálně požádaly o vydání Carvajala. Americké úřady podezírají venezuelského představitele z drogových zločinů a z napomáhání levicovým povstalcům Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Carvajal údajně v letech 2004-2008 pomáhal kolumbijskému kartelu Norte del Valle přepravovat kokain z Venezuely do USA a uplácel přitom vysoké armádní a další úředníky.

Podle arubských médií Venezuela vyslala Carvajala jako konzula na Arubu a tvrdí, že má diplomatickou imunitu. "Voják vlasti, v diplomatických službách a chráněný Vídeňskou úmluvou, byl unesen. Jako hlava státu bych dal za generálmajora Carvajala ruku do ohně a budu ho bránit všemi možnostmi a silou venezuelského státu. Nedopustíme, aby byla čest Venezuely poskvrněna," prohlásil ve svém projevu Maduro.

Server BBC News připomněl, že nizozemská vláda Carvajala jako konzula na Arubě, vzdálené 27 kilometrů severně od Venezuely, více než rok odmítala.