NSS zatím zpřístupnil pouze výrok rozhodnutí, na zpracování odůvodnění má celý měsíc. Z kontextu však vyplývá, že jde právě o spornou pokutu. Proti verdiktu NSS nejsou žádné opravné prostředky.

Karlovarské minerální vody dostaly pokutu v únoru 2012 konkrétně za špatnou péči o tři památky v Kyselce, a to od oddělení památkové péče karlovarského magistrátu. Firma s pokutou nesouhlasila, podle názoru jejích představitelů bylo správní řízení proti podniku od začátku vedeno tendenčně a bez ohledu na faktická zjištění.

"Verdikt Nejvyššího správního soudu pro nás znamená, že budeme respektovat rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, který naše původní rozhodnutí zrušil a vrátil nám ho znovu k projednání. Při dalším postupu budeme vycházet z odůvodnění Nejvyššího správního soudu v Brně. To ale ještě nemáme k dispozici," uvedla Bocková s tím, že se celá věc vrátí na stavební úřad krajského úřadu.

"Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu pochopitelně vítáme, protože se tak potvrzují naše předpoklady a stanoviska sdělovaná od začátku celé kauzy, včetně toho, že zahájení řízení proti KMV ze strany Magistrátu města Karlovy Vary bylo ovlivněno aktivistickými činnostmi představitelů Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR," sdělil dnes ČTK Martin Hanzl, vedoucí právník společnosti Karlovarské minerální vody.

Areál někdejších lázní Kyselka chátrá od doby privatizace na počátku 90. let. Karlovarské minerální vody v Kyselce vlastní šest historických objektů. Majitelem většiny ostatních byla Revitalizační investiční společnost, která je loni v březnu převedla do majetku obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka, jež se tak stala vlastníkem většiny budov a pozemků tvořících bývalý lázeňský komplex.

Na roli Karlovarských minerálních vod v chátrání Kyselky dlouhodobě upozorňuje Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR. S firmou má letité spory.

Letos v březnu Karlovarské minerální vody dokončily rekonstrukci bytového domu Stallburg v Kyselce, který je tak první opravenou budovou v areálu. Na Stallburg navazuje obnova pavilonu Löschner, v němž má vzniknout muzeum.