Dienstbier působí na Univerzitě Palackého v Olomouci, v minulosti se něm mluvilo jako o jednom z adeptů na post ombudsmana. Brothánková je soudkyní Městského soudu v Praze, Foltas působí u Krajského soudu v Brně, nicméně oba jsou nyní dočasně přiděleni k Nejvyššímu správnímu soudu.

NSS má dlouhodobě něco přes 30 soudců, konkrétní počty se průběžně mění. Loni soud posílili bývalý ústavní soudce Miloslav Výborný, někdejší generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek, bývalí advokáti Petr Mikeš a Aleš Roztočil a soudci Jan Vyklický a Ondřej Mrákota. Soudkyně Milada Tomková a Kateřina Šimáčková naopak na deset let odešly k Ústavnímu soudu.

V roce 2012 předseda NSS Josef Baxa obměnil systém výběru nových soudců. Začal zveřejňovat jména uchazečů, aby umožnil obecnou debatu o jejich kvalitách. Adepti také musejí absolvovat slyšení před plénem, kde prokazují svou erudici. K jejich kandidatuře se pak vyjadřuje soudcovská rada.

NSS rozhoduje o kasačních stížnostech ve sporech lidí i firem se správními orgány. Má na starosti část volební agendy, rozhoduje o pozastavení činnosti či rozpuštění politických stran, posuzuje některé kompetenční spory. Od ledna NSS výrazně změnil organizaci práce. Senáty se přestaly specializovat na jednotlivé podoblasti správního práva. Soudci tak dostávají spisy napříč finanční i sociální agendou.