"Osmého července bude jednáno pouze o tom, zda bude či nebude povolena obnova řízení," řekl Rott. Dodal, že pokud by soud rozhodl o povolení obnovy řízení, následovalo by ve věci další jednání. Březnové rozhodnutí Ústavního soudu dnes Rott nechtěl komentovat.

Colloredo-Mansfeldová se obnovy řízení domáhala na základě údajně nového důkazu, který nemohla uplatnit v původním řízení. Výpis z Almanachu židovské šlechty z roku 1913 podle ní dokazoval, že její babička byla židovského původu a že konfiskace majetku nacisty v roce 1942 měla nejen politické, ale také rasové pozadí.

Důkazy jsou podle ústavních soudců natolik pádné, že zasluhují nové projednání. Soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková novinářům v březnu řekla, že Colloredo-Mansfeldová předložila obecným soudům dostatečné důkazy, aby v její věci bylo obnoveno řízení. Zároveň ale zdůraznila, že ÚS nálezem neříká, zda se má zámek znovu vrátit do držení šlechtického rodu.

Zámek zabavený nacisty převzal po skončení války stát na základě Benešových dekretů. Rodina po roce 1948 emigrovala. Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhá od roku 1991 a celý areál se dokonce na čas dostal do jejího vlastnictví. Ústavní soud ale poté vrátil spor na začátek a soudy nakonec přiřkly zámek opět státu. Zámek je i přes pokračující soudní spory přístupný veřejnosti.