Zloději se specializovali na mikrobusy a dodávkové automobily značky Mercedes. Celková hodnota ukradených motorových vozidel přesahuje milion eur (zhruba 27,5 milionu korun), řekla na tiskové konferenci rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Vyšetřování se uskutečnilo v Rakousku, Maďarsku, na Slovensku a v Německu.

Andreas Köck z kriminální policie v Burgenlandsku informoval, že od srpna 2012 byla zaznamenána velká série krádeží u daných modelů. V lednu 2013 pak policie během zátahu zatkla první osobu. Podezřelý byl zadržen při kontrole v kradeném voze.

Dohromady policie během vyšetřování vypátrala 35 členů ukrajinských band a 30 jich už pozatýkala. U dalších pěti zatím nebyl shromážděn dostatek důkazů pro vydání mezinárodního zatykače.

Gangy byly podle Köcka dokonale organizované. Z Rakouska prý ukradené automobily pachatelé převáželi do Maďarska, kde je rozmontovali a pak převáželi na Ukrajinu.

Po zřízení zvláštní policejní jednotky zaměřené na krádeže automobilů v roce 2009 v Rakousku počet krádeží výrazně poklesl. Zatímco v roce 2009 ještě bylo v alpské republice zaznamenáno 9289 krádeží automobilů, loni to bylo 5141. Objasněnost těchto trestných činů vzrostla z 9,7 procenta na 12,9 procenta.