"Jde mi pouze a jen o dodržování zákonů této země," vysvětlil důvody podání rozkladu Dohnal. Odvolaný šéf věznic považuje rozhodnutí o svém odvolání za nicotný právní akt, který je od začátku neplatný. Tvrdí také, že jeho odvolání bylo v rozporu se zákonem. Podle něj to způsobí problémy ve fungování Vězeňské služby, protože jakékoliv úkony provedené jeho nástupcem budou neplatné.

Podle ministerstva spravedlnosti je ale rozhodnutí naopak platné a bylo vydáno v souladu se zákonem. Ministryně šéfa věznic z funkce odvolala na začátku dubna. Důvodem podle ní byly problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí i rozdílný pohled na vedení ředitelství věznic.

Podle resortu Dohnal jako příslušník bezpečnostního sboru nemůže veřejně hodnotit oprávněnost svého odvolání a svým chováním ohrožuje řádné plnění základních úkolů státu. Ministerstvo chce proto prověřit jeho slova z hlediska možného vyvození trestní odpovědnosti. "Ministryně Válková mi odpírá základní lidská práva svobodně se vyjádřit a chce mě umlčet za každou cenu," podotkl dnes Dohnal.

Pokud bude jeho rozklad zamítnut, je Dohnal rozhodnutý podat na ministryni žalobu. "Zcela jistě využiji všech zákonných opravných prostředků," zdůraznil Dohnal.

Řízením sboru byl pověřen šéf věznice Rapotice Pavel Ondrášek. Svému předchůdci nabídl místo ředitele věznice v Plzni na Borech, řekl Dohnal v České televizi. "Já jsem se k tomu odmítl vyjádřit," dodal s vysvětlením, že Ondrášek podle něj nemá k takové nabídce pravomoc.

Ministerstvo ve středu vypsalo výběrové řízení na nového šéfa věznic, kam zájemci mohou podávat přihlášky do 25. dubna. Dohnal však vyhlášení výběrového řízení považuje za další porušení zákona. Tvrdí, že resort měl nejprve vypsat nabídkové řízení podobně jako to nedávno udělalo ministerstvo vnitra při výběru nového policejního prezidenta.

Výběrové řízení v dnešním Právu kritizují také odboráři. Podle nich byl ze soutěže vyloučen první Dohnalův náměstek Marián Prokeš, protože výběrové řízení nepočítá s uchazeči v 11. platové třídě, kam patří. "Ten měl řídit vězeňskou službu automaticky po odvolání Dohnala. Nikoli někdo, kdo je pověřen zcela mimo zákon," řekl Právu místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Petr Tomek.

Matěj Říha dvd mal