Speciální číslo časopisu pod názvem Člověk legenda prezentuje Hitlerův spis Mein Kampf jako dílo "obsahující mnohé pravdy". Hitler podle autora článků nebyl fašista a jeho nacionálně socialistický program byl oprávněný. Časopis vyšel nákladem 25.000 kusů a k mání je za 250 kazašských tenge (asi 28 korun).

Vydavatelem časopisu je podle ruských novinářů jistý Žarylkap Kalybaj, muž odsouzený loni za opilství a výtržnost. Dopustil se jí během letu na vnitrostátní lince, kdy prý vehementně protestoval proti požadavku posádky, aby s ní hovořil rusky. Nové číslo časopisu posuzuje kazašská Agentura pro komunikace a informace, hlavní kazašský cenzurní orgán. Záležitostí se údajně zabývá i ministerstvo vnitra.

Kalybaj novinářům řekl, že chtěl poukázat na nebezpečí, které představují pro svět političtí vůdcové typu Adolfa Hitlera. Právě takového našel kazašský vydavatel v sousedním Rusku. "Chtěl jsem nás ochránit před nebezpečnou politikou vládce sousední země - ruského impéria," řekl agentuře Interfax.