Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), která ho odvolala, označila v České televizi jeho tvrzení za nesmyslná a neuvážená. Kroky pověřeného šéfa věznic Pavla Ondráška jsou podle ní platné, a pokud je Dohnal veřejně zpochybňuje, ministerstvo podle Válkové jeho slova prověří i z hlediska možného vyvození trestní odpovědnosti.

Dohnal chce do pátku podat takzvaný rozklad proti rozhodnutí ministryně o jeho odvolání. Rozhodnutí považuje za nicotný právní akt, který je od začátku neplatný. "Podle našeho názoru rozhodnutí ministryně jakožto nicotný akt vyvolává ve svých důsledcích problém v dalším řízení a chodu vězeňské služby, protože jakýkoliv právní úkon pověřeného plukovníka Ondráška je neplatný," řekl Dohnal. Podle něj je vysoce pravděpodobné, že kvůli tomu již vznikly nebo vzniknou rozsáhlé materiální škody včetně náhrad za personální změny.

Ministryně ho odvolala na začátku dubna a řízením sboru pověřila šéfa věznice Rapotice. Důvodem odvolání podle ní byly problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí hlavně rozdílný pohled na vedení ředitelství věznic.

Dohnal s odvoláním zásadně nesouhlasí a chce se proti němu právně bránit. Jeho advokát Roman Lamka uvedl, že rozkladu pravděpodobně nebude vyhověno, protože se obměnilo složení komise, která jej bude posuzovat. "Jsem přesvědčen, že budeme muset na ministryni podat žalobu," naznačil další právní postup Lamka.

Ministerstvo spravedlnosti dnes na svém webu také zveřejnilo informace o výběrovém řízení na nového šéfa Vězeňské služby. Zájemci mohou podávat přihlášky do 25. dubna.

Dohnal na setkání s novináři kritizoval i některé výroky ministryně, které se týkaly jeho odvolání. "Nechci komentovat jako členka vlády České republiky ta nesmyslná tvrzení pana Dohnala, který už je odvolaný," uvedla v ČT Válková. Je přesvědčena o tom, že Dohnala odvolala v souladu se zákonem. Pokud si Dohnal myslí opak, může se podle ní obrátit na soud. Podobně se vyjádřila i k Dohnalovu úmyslu podat rozklad. "Ať ho podá," řekla.