Bez elektrické energie se dnes kolem 9:30 SEČ kromě největšího tureckého města Istanbulu a hlavního města Ankary ocitl například i čtyřmilionový západoturecký Izmir. Výpadek se dotkl také 40 z celkových 81 tureckých provincií. Ve městech zkolabovala veřejná doprava. Rozsáhlé dopravní komplikace způsobil výpadek činnosti semaforů. Hasiči vyprošťují lidi uvízlé ve výtazích. Podle listu Hürriyet se jedná o největší výpadek elektřiny za posledních 15 let.

Podle premiéra Ahmeta Davutoglua se intenzivně pracuje na obnovení dodávek energie. Zasedl kvůli tomu i krizový štáb. Příčina výpadku zatím není známa, může za ním prý stát ale i sabotáž.

Terorismus či hackerský útok jako možnou příčinu nevyloučil ani ministr pro energetiku Yildiz. Za nejpravděpodobnější prý ale úřady považují problém v přenosové síti. "Nyní se soustředíme hlavně na obnovení dodávek," uvedl Yildiz během návštěvy Bratislavy, na které doprovází prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Spotřeba elektrické energie v Turecku v posledních letech výrazně vzrostla v důsledku rychlého hospodářského růstu i rostoucího počtu obyvatel. Vláda proto byla nucena zvýšit investice do energetické přenosové sítě i dovoz plynu, který tvoří podstatnou část zdrojů pro výrobu energií v Turecku.