Nizozemští vyšetřovatelé v prohlášení uvedli, že hledají "svědky, kteří mohou informovat o převozu raketového systému Buk, o jeho posádce a palbě z něj v oblasti Donbasu".

"Stále je více než jeden scénář, ale kolem toho, který se týká střely z Buku, je mnoho nezodpovězených otázek, proto jsme vznesli žádost (o výpovědi svědků)," prohlásil mluvčí nizozemské prokuratury Wim de Bruin. "Verze s Bukem je tou hlavní," dodal.

Vyšetřovatelé se obrátili na případné svědky videem v ruštině, ve kterém je verze sestřelení letadla komplexem Buk z území pod kontrolou separatistů označena jako "jedna z hlavních". Ve videu je uvedeno, že systém byl spatřen okolo půlnoci na 17. července u obce Sjevernyj v Luhanské oblasti na hranicích s Ruskem, odkud ho tahač vezl po neznámé trase směrem na Doněck.

Ráno byl zachycen telefonát mezi separatisty, že Buk je zřejmě i s posádkou v Doněcku. Odtud byl převezen do Snižne, kde se podle získaného videozáznamu pohybuje již sám po pásech bez tahače. Asi v 16:20 se let zřítil u Hrabove. Druhý den ráno byl Buk viděn v Luhansku, tentokrát opět na tahači, který se vracel směrem na Sjevernyj.

"I drobné informace nám mohou pomoci s vyšetřováním," uvádí video. Zájem mají vyšetřovatelé jak o výpovědi, tak o fotografie, videozáběry či kontakty na další svědky.

V uplynulých týdnech média s odvoláním na zdroje mezi vyšetřovateli informovala, že analýzy ukazují na použití ruského systému Buk. Dřívější nepotvrzené zprávy uváděly, že střela byla vypálena z území ovládaného proruskými separatisty.

Moskva podíl na sestřelení letadla opakovaně odmítla a trvá na verzi, podle níž zřícení zavinil ukrajinský vojenský letoun, který prý malajsijské letadlo sestřelil raketou vzduch-vzduch.

Oficiální předběžná zpráva nizozemských vyšetřovatelů z loňského září jako příčinu katastrofy uvedla zasažení letadla "množstvím vnějších objektů s vysokou energií". Ačkoli přímo nezmiňuje protiletadlovou střelu, tak takový závěr podle analytiků ze zmíněné formulace vyplývá. Podrobnější zpráva má být připravena do léta.