"Uplynulý týden se investoři zaměřili na pokračující jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli, především se zástupci Německa. Finální řešení se ale jen odsouvá. Pro trh je dění kolem Řecka stále potenciálně vysoce rizikovou událostí. Vedle Řecka se pozornost upírala na makroekonomické ukazatele, které v případě USA prozatím vypovídají o slabosti tamní ekonomiky v počátku roku 2015," popsal hlavní události na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Stock Spirits, která přišla o 5,5 procenta na 81 Kč. O společnosti nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace. Akcie trpí slabými výsledky kvůli pokračujícímu cenovému tlaku především v Polsku.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie NWR, jež posílily o 6,1 procenta na 0,35 Kč. Nicméně kvůli ceně titulu jde spíše o technický posun. Dařilo se rovněž akciím Unipetrolu, které přidaly 3,3 procenta na 127 Kč. Ty smazaly část propadu z minulého týdne.

Příští týden budou investoři nadále sledovat dění kolem Řecka a jeho snah dosáhnout dohody ohledně vypořádání svých závazků. Vedle Řecka se pozornost bude upínat k pátečním americkým datům z trhu práce. "Naše očekávání k vývoji akciového trhu zůstává pro nadcházející týden neutrální s vyčkávací strategií na konec týdne," dodal Vaníček.