Slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek uvedl, že slovenská vláda je proti tomu, aby Enel prodal svůj podíl v SE předtím, než největší slovenský výrobce elektřiny dostaví a spustí dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích. Enel uvedl, že bude v prodeji pokračovat.

"Náš zájem o aktiva Slovenských elektráren trvá, je ale potřeba hledat strukturovaný obchodní model za účasti všech tří stran. Bez souhlasu slovenské vlády je přirozeně podobná transakce nereálná," řekla dnes ČTK Půlpánová. ČEZ oficiálně oznámil svůj zájem o koupi podílu Enelu v listopadu. Už tehdy ale uvedl, že zároveň chce detailní analýzu a řešení otázek spojených zejména právě s Mochovci.

Stavba třetího a čtvrtého bloku tamní elektrárny začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně se počítalo s jejich dokončením v letech 2012 až 2013, současný šéf dostavby elektrárny řekl v říjnu slovenským novinářům, že bloky budou uvedeny do komerčního provozu postupně až v letech 2016 až 2017. Zároveň došlo k výraznému zvýšení rozpočtu projektu.

Enel minulý týden oznámil, že do 9. května očekává nabídky od zájemců o podíl v SE. O slovenská aktiva Enelu projevila kromě společnosti ČEZ podle dostupných informací zájem i česká společnost Energetický a průmyslový holding, kterou vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T. Mezi uchazeče o koupi patří i finská společnost Fortum a konsorcium slovenské rafinerie Slovnaft z maďarské skupiny MOL a maďarského státního energetického podniku MVM Group.

rdo mal