Čistý zisk zaostal za odhady analytiků, kteří předpokládali větší růst - o pět až sedm procent. Výraznějšího navýšení loni dosáhl zisk Fortuny před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA), který vzrostl o 13,6 procenta na 27,8 milionu eur (asi 763,1 milionu korun). Také výnosy společnosti stouply, a to dokonce mnohem výrazněji než předloni. V roce 2013 činil růst výnosů pouze 0,8 procenta, zatímco letos se zvýšily o 12,9 procenta na 109,6 milionu eur (asi tři miliardy korun).

Naprostá většina výnosů opět připadla na sportovní sázení, a to 102,1 milionu eur. Právě sportovní sázky táhly celkové výnosy Fortuny nahoru, protože loterijní výnosy klesly o 1,6 procenta na 7,5 milionu eur (zhruba 205,9 milionu korun).

Objem přijatých sázek ale rostl u sportu i loterií. Sázky na sport stouply o 19 procent na 655,7 milionu eur (asi 17,99 miliardy korun) a sázky v loterii o 4,1 procenta na 16,7 milionu eur (zhruba 458,4 milionu korun). Výsledky podle firmy těžily z růstu internetového sázení a také ze sázek na významné sportovní události v loňském roce, jako byly zimní olympijské hry a mistrovství světa ve fotbale. Rovněž hrubé výhry vzrostly, celkem o 13,9 procenta na 132,6 milionu eur (3,64 miliardy korun). I výhry táhlo nahoru hlavně sportovní sázení, u loterií výhry mírně klesly.

Plány ohledně výplaty dividendy zatím firma nezveřejnila. "Fortuna v současnosti přehodnocuje svou dividendovou politiku a předpokládá se, že dojde ke snížení výplatního poměru vzhledem k plánovaným investicím do dalšího rozvoje. V minulosti byl výplatní poměr 70 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku," oznámila společnost. Návrh výplaty dividendy bude podle Fortuny zveřejněn spolu s pozvánkou na valnou hromadu, která se bude konat v květnu.

V letošním roce plánuje Fortuna podle dnešního oznámení nárůst celkových přijatých sázek až na 730 milionů eur, tedy přibližně o devět procent. Hrubý provozní zisk naopak podle firmy klesne, a to až o 25 procent, v důsledku zrušení manipulačního poplatku na Slovensku a investic do rozvoje společnosti.

Fortuna chce letos dále investovat do online kurzového sázení. Plánuje také další změny v síti poboček. Loni mírně snížila celkový počet poboček ve všech zemích z 1615 na 1590. Firma se ale zbavovala jen vlastních poboček, kterých ubylo o 4,8 procenta na 896, kdežto partnerských poboček přibylo o tři procenta na 694.

Fortuna Entertainment Group je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. S akciemi firmy se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta.