Areva, kterou kontroluje francouzský stát, již koncem února varovala před ztrátou až 4,9 miliardy eur. Odůvodnila to mimo jiné odpisy spojenými se zpožděním reaktoru Olkiluoto 3 ve Finsku.

Podrobnosti svého tříletého finančního plánu Areva zatím nezveřejnila. Hodlá je však představit před zveřejněním výsledků hospodaření za první pololetí, což je do 30. července.

Arevu trápí snížení zájmu o jadernou energetiku od neštěstí v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Její ztráty jsou ale spojeny také s problémy uranového dolu Uramin v Africe.

Areva upozornila, že zájem o výstavbu jaderných elektráren stále přetrvává a kapacita výroby elektřiny z jádra se má do roku 2030 zvýšit o 50 procent. Růst ale potáhne zejména Asie, kde Areva čelí silné konkurenci firem z Číny, Jižní Koreje a Ruska. Ty těží z toho, že jsou schopny financovat nové projekty. Tradiční zákazníci Arevy z Evropy a z USA jsou pod ekonomickým tlakem.

V rámci nového partnerství s EDF ale bude muset Areva zlepšit nabídku. V současnosti prodává pouze jeden model reaktoru, který je jedním z největších a nejdražších na trhu.

Areva je pro Francii strategicky a politicky důležitou firmou, stát v ní proto drží podíl 87 procent. Areva je důležitá pro tamní jaderný průmysl, který má podle agentury Reuters na celkové výrobě elektřiny ve Francii podíl 75 procent. To je nejvíce na světě.