"Potřebujeme vidět v praxi, jak to budou naplňovat," řekla Lagardeová k otázce řeckého plánu reforem v rozhovoru s americkou televizí MSNBC.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od Evropské unie a MMF dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Druhý záchranný program měl vypršet na konci února, nová levicová vláda se ale dohodla s eurozónou na jeho prodloužení o čtyři měsíce. Atény ale musely předložit seznam reforem, které chtějí v tomto období uskutečnit a ustoupit od některých klíčových populistických slibů z předvolební kampaně.

Ministr de Guindos dnes ale podle agentury Reuters opět prohlásil, že Řecko se zřejmě do června, kdy vyprší prodloužení programu, nebude schopno vrátit na kapitálové trhy pro nové úvěry. Bude tak podle něj potřebovat další podpůrný balík v sumě odhadované na 30 miliard až 50 miliard eur (až 1,4 bilionu Kč). Řecký premiér Alexis Tsipras přitom nový záchranný balík pro svou zemi odmítá.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes uvedl, že na jednání o novém záchranném plánu pro Řecko je příliš brzy a že nyní je nutné se zaměřit na to, aby Atény uskutečnily dohodnutá opatření. "Je předčasné mluvit o třetím balíku. To jsou spekulace, jimž je nejlépe se vyhnout," řekl Juncker na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Už v pondělí mluvčí šéfa euroskupiny popřela, že by ministři financí eurozóny měli v plánu jednat o nové pomoci pro Řecko. Mluvčí německého ministerstva financí dnes sdělil, že na nadcházejícím setkání euroskupiny se otázka pomoci pro Řecko probírat nebude.