V SFDI je podle Zemana 90 miliard korun. Ministrovi financí Andreji Babišovi prý říkal, že když nejsou hotové projektové přípravy dálnic a koridorů, měla by se část peněz z fondu dát krajům, které mají projekty a často i vykoupené pozemky na stavby. "Těch 90 miliard korun čeká na účtu a místo toho, aby byly převedeny na kraje, i když se tak částečně teď děje, ale to jsou asi jen čtyři miliardy z 90, tak tam leží a čekají, až jednou konečně bude projektová příprava dálnic a koridorů," řekl Zeman.

Podotkl, že v ČR se za poslední rok nepostavil ani kilometr nové dálnice. "A bohužel tady se už vláda nemůže vymlouvat na své předchůdce," řekl. Vládu kritizoval i při hodnocení vývoje rozpočtu. "V roce 2014 byl v lednu přebytek 40 miliard korun, teď je jenom 20 miliard, protože klesl jednak výběr DPH a jednak ještě výrazněji klesl výnos ze spotřebních daní," uvedl Zeman. Babiš tento pokles zdůvodňuje vratkami daní a předzásobením tabákovými výrobky. "Uvidíme, jaké budou výsledky v únoru, březnu či dubnu, kdy už tato argumentace těžko bude platit," řekl Zeman.

Úspěšnost Babiše (ANO) v čele ministerstva financí hodlá prezident hodnotit podle tvrdých kritérií - podle struktury výdajů státního rozpočtu, v němž je nutné více investovat, a podle deficitu rozpočtu. Prezident přitom zmínil Plzeňský kraj, který vykazuje přebytek hospodaření. "V tomto smyslu by se od něj měli učit zejména centrální politici, kteří se chlubí tím, že se jim podařilo snížit deficit ze sta miliard na 80 miliard. Za mé vlády to bylo 46 miliard a já jsem se hluboce styděl za to, že je to tak vysoká částka," dodal Zeman.

Plzeňský kraj patří k regionům, které apelují na to, aby stát krajům uvolnil víc peněz na opravy silnic. Letos dá kraj na opravy svých silnic přes miliardu korun. Suma zahrnuje peníze z evropských zdrojů, krajského rozpočtu a ze státních peněz. Hejtman Václav Šlajs například v minulosti navrhoval, aby stát dal krajům víc peněz z vybrané spotřební daně z pohonných hmot a na silniční dani, neboť část těchto daní vzniká také na krajských silnicích. Peníze ze SFDI dostanou letos kraje poprvé, pro Plzeňský kraj to po rozdělení bude kolem 400 milionů korun.

Lada Pešková dr