"Náš čistý zisk ovlivnily v minulém roce dva faktory: riziková situace v Rumunsku a úvěry v cizích měnách v Maďarsku. V obou zemích jsme našli řešení," komentoval výsledky předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl. Ostatní dceřiné banky zaznamenaly podle něj navzdory náročné situaci dobrý vývoj.

Úvěry vzrostly poprvé od roku 2011, a to o miliardu na 120,8 miliardy eur. "S přihlédnutím k naší silné kapitálové a likvidní pozici by tento trend měl pokračovat i v roce 2015," podotkl Treichl.

V posledním čtvrtletí loňského roku dosáhla skupina zisku 42 milionů eur (1,1 miliardy korun), ve třetím kvartálu přitom byla ve ztrátě 554,2 milionu eur (15,2 miliardy korun). "Ziskovost dosažená ve čtvrtém čtvrtletí potvrzuje, že jsme v polovině minulého roku učinili sice tvrdá, ale správná opatření," dodal Treichl.

Dceřiná Česká spořitelna dnes oznámila, že jí loni klesl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 15,07 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o dvě desetiny procenta na 22,91 miliardy korun díky prodeji úvěrů a zvýšení efektivity.