Spojené státy, které dlouhodobě těžily z investic, jež se tradičně skládají převážně z přeshraničních fúzí a akvizic a také nových firemních projektů, zaznamenaly loni podle předběžných údajů jejich snížení o dvě třetiny na 86 miliard dolarů (2,1 bilionu korun).

Z velké části se tak stalo kvůli dohodě mezi americkou firmou Verizon Communications a jejím britským partnerem Vodafone, která zahrnovala zpětný odkup akcií. Ten způsobil odtok 130 miliard dolarů v zahraničních investicích ze Spojených států.

Naopak příliv přímých zahraničních investic do Číny loni dosáhl 128 miliard dolarů.

Podle ředitele investiční a podnikové divize UNCTAD a hlavního autora výroční zprávy Jamese Zhana půjde patrně objem přímých zahraničních investic do USA v letošním roce opět nahoru. Vzestup Číny je ale nadále dynamický s tím, jak se mění projekty, které investory lákají.

Jde podle Zhana o nárůst přímých zahraničních investic do sektoru služeb a zpomalení růstu ve výrobě. A tam rostou investice do oblasti high-tech, zatímco do oblastí více závislých na lidské práci naopak klesají.

Kromě toho Čínu zatraktivňuje i nový návrh zákona o zahraničních investicích, který naznačuje liberalizační trend, i když některé sektory zůstanou dál mimo dosah zahraničních investorů. V liberalizaci tak Čína následuje USA a Evropu.

Celosvětově klesl loni tok přímých zahraničních investic o osm procent na 1,28 bilionu dolarů (31,4 bilionu korun), což je druhá nejnižší úroveň od začátku finanční krize. A nelze očekávat, že by se to v nejbližší době mělo změnit.

Investory může odrazovat křehká světová ekonomika, váhavá spotřebitelská poptávka, nestálost měn a také geopolitická nestabilita.

V roce 2014 zaznamenalo mnoho ekonomik nárůst - včetně Evropské unie, která přilákala 267 miliard dolarů, což je 13procentní nárůst oproti roku 2013, a Indie s 26procentním nárůstem na 35 miliard dolarů.

Bezpečnostní obavy přispěly ale naopak ke zpomalení na Blízkém východě a v severní Africe, zatímco nižší ceny komodit pomohly snížit přímé zahraniční investice do Latinské Ameriky o 19 procent, tedy na 153 miliard dolarů.

Investice do Ruska klesly na zhruba 19 miliard dolarů, což je pokles o 70 procent ve srovnání s rokem 2013, kdy byly investice posíleny jedinou velkou ropnou dohodou.