Index spotřebitelské důvěry pro únor stoupl o 0,3 bodu na 9,3 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od listopadu 2001. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali s mírnějším nárůstem na 9,1 bodu.

"Také německé spotřebitele zjevně ovlivnil významný propad cen energie v uplynulých několika týdnech," uvedl analytik GfK Rolf Bürkl. "Snížené náklady na pohonné hmoty a topné oleje posilují disponibilní příjem, což poskytuje spotřebitelům větší prostor k dalšímu utrácení a nákupům," dodal.

Spotřebitelé navíc podle GfK vnímají nižší ceny ropy jako klíčový stimulační faktor, který by měl společně s poklesem hodnoty eura podpořit export i podnikové investice.

Německá vláda dnes zlepšila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,5 procenta z dříve očekávaných 1,3 procenta. Tempo růstu by tak mělo zůstat na loňské úrovni. Podle agentury DPA hodlá vláda využít příznivého hospodářského vývoje a vysokých daňových příjmů k posílení investic. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá také řada českých podniků.