Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 40,2 miliardy korun, což je meziroční pokles o desetinu. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl, spořitelny jich uzavřely přes 613.000. Obdobný trend letos očekává i Asociace českých stavebních spořitelen.

Staňura zároveň upozornil, že pro další rozvoj stavebního spoření a financování rekonstrukcí bydlení vytváří dobrý základ očekávaný pozitivní vývoj ekonomiky. "Stavební spoření je považováno za velmi výhodný instrument pro rekonstrukce a modernizace. Tato oblast zůstává stěžejním pilířem činností v oblasti financování bydlení pomocí stavebního spoření," uvedl.

Spořitelnám podle něj nyní ztěžuje činnost pouze prostředí nízkých úrokových sazeb. To je výhodnější pro větší a dlouhodobější úvěry, kterými jsou například hypotéky. "Ale i tato situace se jednou obrátí ve prospěch stavebních spořitelen," dodal.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu. V současnosti jsou sazby hypoték na historických minimech.