Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Indonésie možná v řádu dní ukončí pátrání po obětech letu AirAsia

Autor: ČTK - 
28. ledna 2015
08:00

Indonésie možná v řádu dní ukončí pátrání po obětech nehody letadla společnosti AirAsia, které se zřítilo 28. prosince se 162 lidmi na palubě. Dnes to podle agentury Reuters oznámil indonéský pátrací a záchranný úřad s tím, že prodloužení operace bude záviset na úspěšnosti hledání dalších těl. Armáda se z akce stáhla v úterý. Doposud se podařilo z moře vyprostit 70 mrtvých.

„Během týdne to s ohledem na výsledky vyhodnotíme,“ řekl novinářům šéf pátracího a záchranného úřadu Fransiskus Bambang Soelistyo. „Pokud dokážeme najít jedno či dvě další těla, bude to znamenat, že máme možnost operaci prodloužit,“ dodal. V úterý Soelistyo prohlásil, že akce po stažení armády pokračuje, ale v menším rozsahu.

Armáda v úterý ohlásila, že s pátráním, které komplikovalo špatné počasí, nízká viditelnost pod hladinou a silný proud, končí. Zároveň se omluvila rodinám obětí, že po měsíci od nehody již nedokáže učinit více. Vojsko k záchranným operacím poskytovalo většinu vybavení a personálu.

Letadlo zmizelo z radarů během letu z druhého největšího indonéského města Surabaya do Singapuru. Než byl se strojem přerušen kontakt, pilot oznamoval řídicí věži, že se blíží k nebezpečným mrakům.

Vyšetřovatelé po rozboru letových záznamů a nahrávek z pilotní kabiny vyloučili, že by za pád stroje mohli teroristé. Nyní se soustřeďují na možnou lidskou chybu či technické problémy letadla. Před pádem prý airbus při stoupání překročil rychlostní limit.

Indonéský úřad pro bezpečnost dopravy se tento týden chystá Mezinárodní organizaci pro civilní letectví předat předběžná zjištění o nehodě. Podle Reuters se však počítá s tím, že zveřejněna bude až závěrečná zpráva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi