Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, přišel o 1,65 procenta a uzavřel na 17.387,21 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,34 procenta na 2029,55 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 1,89 procenta na 4681,50 bodu.

Akcie softwarové společnosti Microsoft oslabily o téměř deset procent v reakci na sdělení, že čtvrtletní zisk firmy klesl o více než desetinu. Dolů zamířily také akcie výrobce těžké techniky Caterpillar, jehož čtvrtletní zisk zaostal za očekáváním.

Americké ministerstvo obchodu dnes navíc uvedlo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA se v prosinci snížily o 3,4 procenta. Pokles vykázaly i zakázky na kapitálové zboží bez započítání vojenských zařízení a letadel, které bývají indikátorem firemních investic.

Obavy o ekonomiku vyvolané nepříznivým vývojem zakázek nicméně později zmírnila zpráva o lednovém nárůstu spotřebitelské důvěry v USA na nejvyšší úroveň za zhruba sedm a půl roku.

Na devizovém trhu dolar kvůli nepříznivým údajům o zakázkách prudce oslabil vůči euru. Údaje podnítily spekulace, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít zvyšovat úrokové sazby později, než se až dosud na finančních trzích předpokládalo.

V závěru obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o 1,2 procenta na 1,1373 USD. V pondělí přitom oslabila až na 1,1098 USD, což byla nejnižší úroveň od září 2003.