Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, přidal 0,03 procenta na 17.678,70 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,26 procenta na 2057,09 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,29 procenta na 4771,76 bodu.

Analytik Robert Francello ze společnosti Apex Capital upozornil, že vítězství SYRIZY v nedělních volbách se předpokládalo, takže bylo s předstihem započítáno do cen.

SYRIZA se staví proti úsporným opatřením řecké vlády souvisejícím s mezinárodní finanční pomocí. Hodlá požadovat změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu, který se pohybuje kolem 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč). Tyto požadavky by mohly vést ke konfliktu s ostatními členskými zeměmi eurozóny.

Vývoj samotné řecké ekonomiky nemá na Spojené státy výraznější vliv. Napětí v Evropě spojené s poklesem kurzu eura k dolaru by však mohlo mít negativní dopad na hospodářské výsledky amerických podniků, které působí i v jiných zemích.

Na devizovém trhu se euro po nedělních řeckých volbách propadlo až na nové jedenáctileté minimum vůči dolaru. Později se však zotavilo, protože investoři vybírali zisky, které jim přinesl silný růst kurzu dolaru.

V závěru obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna nárůst o půl procenta na 1,1262 USD. Během asijského obchodování se přitom propadla až na 1,1098 USD, nejníže od září 2003.