"Subjekt ze Slovenské republiky zastoupený advokátní kanceláří se přihlásil k záměru případně nabýt sta procent akcií společnosti IZIP. Představil nám na osobním jednání podmínky, které by bylo nutné dodržet," řekl ředitel. Radní dnes podle něj dostali materiál s informacemi o parametrech jednání. "Nebyl to materiál k rozhodnutí. Budeme velmi pečlivě prověřovat všechny okolnosti, které by kontrakt případně provázely. K rozhodnutí dospějeme určitě do příští správní rady, na které budeme předkládat závěry z těchto jednání," dodal.

VZP už dřív deklarovala, že buď chce získat plnou kontrolu nad společností, a tedy sto procent akcií, anebo se akcií zbaví a z problematického projektu, do něhož za deset let vložila kolem dvou miliard korun, úplně odejde. VZP se už dřív také dohodla s minoritním vlastníkem, že všechny akcie prodají společně.

Akcie společnosti IZIP, která vedle elektronických knížek zajišťuje i portál VZP pro komunikaci s poskytovateli péče a plátci pojistného, jsou podle Aktuálně.cz na prodej od loňského března. Tehdy se VZP s právníky švýcarské firmy eHI také dohodla o zadání znaleckého posudku. Právě ten měl určit cenu firmy IZIP a otevřít cestu k jejímu následnému prodeji.

V té době měly o menšinový podíl ve firmě zájem podle serveru nejméně čtyři firmy. Šlo jim prý v naprosté většině o to získat kontrakt s VZP na provoz jejího portálu, anebo se dostat k patentu na provozování zdravotních knížek.

Podle Zdravotnického deníku jednal IZIP v těchto dnech bez vědomí správní rady VZP s ministerstvem financí. Pokud by v Česku vzniklo centrální úložiště všech ekonomických a medicínských dat, nabízí IZIP poskytnout dabatázi pro shromažďování a údržbu dat, zobrazovací a analytické nástroje. IZIP je prý schopen okamžitě začít s načítáním anonymizovaných dat od zdravotních pojišťoven a připravit je k analýzám.