Na tiskové konferenci po konci jednání Euroskupiny Dijsselbloem zdůraznil, že nová vláda se ještě ani neujala úřadu a na jednání s nimi je proto třeba chvíli počkat.

Řekl ale také, že už telefonicky hovořil s budoucím pravděpodobným ministrem financí Janisem Varufakisem, který prý dal najevo připravenost k těsné spolupráci i přání, aby Řecko zůstalo v eurozóně. "V tom byl velmi jednoznačný," podotkl lídr skupiny. O konkrétních detailech se však prý ještě nebavili.

Lídr SYRIZY Alexis Tsipras nedělní volby jasně vyhrál se slibem ukončení úsporných opatření a vyjednání řady úlev z podmínek, které před pěti lety dali mezinárodní věřitelé z EU, Mezinárodního měnového fondu (MFF) a Evropské centrální banky (ECB) před finanční pomocí bankrotem ohroženému Řecku. Pomoc dosáhla 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč) a podmínkou byly tvrdé úspory a reformní program.

Šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klaus Regling novinářům večer připomněl, že Řecko zatím dostalo 141,8 miliardy eur (skoro čtyři biliony Kč), a ESM tak vlastní 44 procent řeckého veřejného dluhu. "Jsme daleko největší věřitel a proto máme jasný zájem na budoucnosti země," poznamenal s tím, že vztah to bude dlouhodobý - průměrná doba splatnosti dluhopisů je 32 let.

Dijsselbloem dnes připomněl, že ke snížení dluhového zatížení Řecka už bylo uděláno mnohé. "Vždy jsme říkali, že s nimi budeme dál spolupracovat, pokud Řekové dodrží to, co jsme s nimi už dříve domluvili," prohlásil šéf Euroskupiny.

Případná diskuse o otázkách udržitelnosti řeckého dluhu bude podle Dijsselbloema možná až poté, co skončí zatím stále nehotová poslední, v pořadí už pátá, prověrka stavu řeckého hospodářství.

Ministři financí eurozóny už loni v prosinci rozhodli o prodloužení nynějšího evropského programu do konce února. Jednou z prvních věcí, o které bude potřeba s novou vládou v Aténách jednat, je tak možnost dalšího prodloužení, aby se Atény neocitly bez evropských peněz.

Dijsselbloem zdůraznil, že respektuje rozhodnutí řeckých voličů i výsledek voleb a novou vládou chce efektivně spolupracovat. "Myslím, že každý, včetně řeckých voličů, ale chápe, že velké problémy řecké ekonomiky nezmizely nebo se nezměnily přes noc jen proto, že byly volby," poznamenal Nizozemec Dijsselbloem.

Od nové řecké vlády Dijsselbloem očekává, že spolu s ostatními zeměmi Euroskupiny bude pracovat na "posílení řecké ekonomiky". "Plně chápeme, že je třeba mnohé udělat, a jsme připraveni je podpořit," poznamenal.